Recht

Wat is een rechtsbijstandverzekering? 

Met deze verzekering krijg je juridische hulp bij een onverwacht conflict. Ook krijg je een vergoeding van de kosten van deze juridische hulp. Bijvoorbeeld proceskosten en kosten van onafhankelijke deskundigen. 

Waar verzekerd?

Dit is afhankelijk van welke dekking je hebt gekozen en het soort conflict. Je bent standaard verzekerd in Nederland. Voor bepaalde conflicten heb je dekking in Europa en de landen rond de Middellandse Zee of de Europese Unie. Dit kun je voor bepaalde conflicten uitbreiden naar een werelddekking. 

Wat is verzekerd?

Je bent standaard verzekerd voor de dekking Consument en Wonen. Dit kun je uitbreiden met de volgende keuzedekkingen: Verkeer (extra dekking Motorrijtuigen), Inkomen (extra dekking Arbeid) en Fiscaal en Vermogen.  

Verkeer

Je krijgt juridische hulp als je schade en persoonlijk letsel wilt verhalen die je in het verkeer hebt opgelopen. Ook krijg je hulp bij strafzaken en verkeersboetes. Heb je een eigen motorrijtuig? Dan kun je de extra dekking Motorrijtuigen meeverzekeren. 

Letsel

Je krijgt juridische hulp als je letselschade buiten het verkeer hebt opgelopen. Bijvoorbeeld bij een arbeidsongeval of een medische fout. Heb je de keuzedekking Verkeer meeverzekerd? Dan krijg je ook juridische hulp bij letsel die in het verkeer is ontstaan.

Wonen

Je krijgt juridische hulp bij een conflict over huur, (ver)koop of (ver)bouw van je woning in Nederland. Of conflicten met buren of de overheid over je woning. Je krijgt ook hulp bij tijdelijke verhuur van je woning. 

Werk en inkomen

Je krijgt juridische hulp bij conflicten over pensioen en sociale zekerheid, bijvoorbeeld een conflict met een uitkeringsinstantie. Heb je ook de extra dekking Arbeid meeverzekerd? Dan krijg je juridische hulp bij arbeidsgeschillen. 

Aankopen

Je krijgt juridische hulp als je een conflict hebt over spullen die je koopt. Of over bijvoorbeeld een vakantieboeking of de overeenkomst met een telecom- of energiebedrijf.

Familie en relaties

Je krijgt juridische hulp bij een conflict over een erfenis. Of over personenrecht en ouderschap, zoals kinderalimentatie. Heb je de keuzedekking Fiscaal en Vermogen meeverzekerd? Dan krijg je ook hulp van een mediator bij het beëindigen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. 

Fiscaal en vermogen

Je krijgt juridische hulp bij een beroepsprocedure tegen de Belastingdienst. Of bij een conflict over een recreatiewoning in het buitenland of vermogensbeheer. Ook krijg je hulp van een mediator bij het beëindigen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. 

Wanneer geen juridische hulp?

Als je het conflict te laat meldt. Ook echtscheiding, opzet en bestaande conflicten zijn uitgesloten. Net als zakelijke conflicten. 

Vrije keuze rechtshulpverlener

Als jouw conflict voor de rechter komt, mag je zelf een rechtshulpverlener kiezen. Je kunt kiezen voor de juridische specialist van ede maatschappij of voor een externe rechtshulpverlener, zoals een advocaat. 

Let op

Meld een conflict direct voordat je andere actie onderneemt. De juridisch specialist probeert het conflict dan zo snel mogelijk op te lossen.

Maximum kosten en drempel

Of voor een bepaald conflict een kosten maximum of minimaal belang geldt, vind je in het dekkingsoverzicht van onze voorwaarden.